PAGE-PAGE YANG ADA DI BLOK AKU SALINA :

Thursday, September 10, 2009

Orang Asli Semelai


Suku Semelai merupakan orang asli dari puak Melayu Proto yang terdapat di Negeri Sembilan, Pahang.


Suku Selelai terbahagi kepada dua bahagian yang utama, iaitu:-

Muzik Kaum Semelai

Muzik kaum Semelai diwarisi daripada generasi terdahulu tetapi diubah sedikit muzik dan lagunya mengikut kesesuaian zaman. Terdapat dua instrumen bagi muzik ini iaitu rebana dan gong (gong jantan dan gong betina). Muzik ini dimainkan di balai ketika kenduri-kendara, majlis perkahwinan, berkhatan dan keramaian untuk tujuan berhibur. Muzik akan dimainkan diiringi lagu-lagu yang dinyanyikan dalam bahasa Semelai. Terdapat juga tarian tetapi dilakukan dengan bersyarat dan ada peraturan yang tertentu. Muzik kaum ini juga digunakan untuk tujuan perubatan.


31 comments:

mohd said...

Salina, aku bukan orang asli tapi aku ramai jugak berkawan dengan orang asli kat kg aku. aku asal dari kg nenasi, pekan, pahang. di kg aku dan kawasan berdekatan memang banyak perkampungan orang asli. lepas berenti kerja, aku sering balik kg bukak kebun. tabah kebun aku tu pulak berhampiran dengan perkampungan orang asli.
may be satu hari salina bolih datang jalan2 tengok cara hidup orang2 asli di pahang....

lamanpahang said...

Kat lamanpahang ada banyak gambar orang Semelai Bukit Rok (Bera Pahang) sedang mengadakan pertandingan menyumpit. Seronok melihat aksi putera, puteri dan orang lama menunjuk kemahiran menyumpit.

Untuk melihatnya sila ke:
http://lamanpahang.blogspot.com/search/label/Menyumpit
atau
http://lamanpahang.blogspot.com/search/label/Semelai

Aku Salina said...

Terim a kasih mohd said atas pelawaan anda. Saya pernah belajar di Politeknik Muadzam Shah, Pahang. malangnya saya tidak berkesempatan untuk melawat ke kawasan kampung Orang Asli disana. Saya amat bebesar hati sekiranya ada orang yang sudi membawa saya untuk mendekati dengan lebih dekat lagi tetang masyarakat Orang Asli di Pahang dan pemasaalah yang sering membelenggui mereka, kerana saya dapati di kawasan sana sering dilanda banjir yang teruk. Mungkin kita boleh bawa pihak JHEOA untuk turut serta ke kampung Orang Asli tersebut disamping memohon sedikit bantuan dari pihak jabatan.

Aku Salina said...

Terima kasih kepada pihak Laman Pahang, kerana telah memberi saya idea untuk di muatkan di dalam blog aku salina. Saya akan cuba secepat mungkin untuk mencari maklumat mengenai masyarakat Orang Asli di negeri sembilan. Sila kunjungi ke blos saya iaitu akusalina.blog.spot --tq-

Anonymous said...

datanglah tasek bera..

Aku Salina said...

he3...nak sangat pegi ke sana tapi tak de sapa nak bawak saya

Anonymous said...

dos cek tet kg yea suwah2..takde yg menarik pun just jalan jer..kg batu peti rompin.n9

Aku Salina said...

Kg batu peti? emm saya penah pergi dulu... cantik lah kg 2 , Tok Batin degan isteri dia pun peramah... x silap saya Batu Peti pown penah masuk aduan rakyat . (",) Dengar kate anak Org Asli Kg tu pown dah ramai yang berjaya kn....

Anonymous said...

hiiii saya apache(nickname)dari sg sampo jempol....suku semelai....

Aku Salina said...

Hai...apache sy selalu jugak g sg sampo 2 lagi2 time joget (^_^)

Nodame Arewin said...

actuaaly klu x slap sy la kn...semelai ni bkn dr negeri sembilan but dr pahang...majoriti org semelai tggal di pahang bhgian berdekatan ngn Tasek Bera....sy jga org semelai..tp x ori la sb ayah sy bkn semelai...

Aku Salina said...

Terima kasih kepada Nodame memang benar semelai majoritinya berada di Pahang dan Negeri Sembilan.

Anonymous said...

tft

siew said...

hi salina, i'm a master student who is doing my theses regarding semelai people in bkt ibam, muadzam shah, wanna to know more about orang semelai, do you have any info regarding the semelai people, like the people, languages, culture, and so on? tq

Aku Salina said...

Hai siew thanks 4 read my blog. I will help you as soon as possible.

Aku Salina said...

Hai siew for more information you can refer the book from Rosemary Gianno. Other than that you can go to the Muzium Negara or Muzium Orang Asli at Gombak. A lot of information you can get from there ^_^.

This is link of book that you can buy online:

http://www.kkum.com.my/index.php?page=shop.product_details&category_id=6&flypage=flypage.tpl&product_id=3780&option=com_virtuemart&Itemid=80&vmcchk=1

Anonymous said...

wah.. meriahnye.. boleh sy dpt maklumat adat istiadat org temuan kawen?

Aku Salina said...

He3...bulan lima ni kakak sedara saya nak kawin. nanti saya ambil gambar siap penerangan sekali ek cara dan adat orang temuan kawin. tapi ni adat orang temuan moden lah he3...

Anonymous said...

Hmmmm..Tahniah, salina atas BLOG anda ini..Agak menarik tuk promosikan adat dan budaya masyarakat orang asli semelai..Namun agak terkilan, kerana xda plak orang Semelai Bukit Rok disebut..Sedangkan Kg Asal semelai Bera, kebanyakkannye berasal drp BUKIT ROK.. hehehe..

Anonymous said...

jemput ke http:bicara-anginlalu.blogspot.com.Mgkin ade ckit info dan ade beberapa link blog kwn2 semelai di sini.

Anonymous said...

Hi Salina, saya nak cadang satu perkara, apa kata jika Salina buatkan satu seksyen utk belajar bahasa Semalai dlm blog U ni, boleh jgk saya belajarnya. Bila saya dengar budak2 cakap Semalai....saya xfaham apa2.

aku said...

hi....salina aku am kg. o/a labong endau mersing aku memang minat tentang kisah tradisi masyarakat orang asli....setahu aku kaum jakun d johor ngan pahang....

aku said...

tt

aku said...

tt

aku said...

tt

Aku Salina said...

Anonymous bagus cadangan kamu 2. Tapi sy x de kawan yang rapat suku kaum Semelai lah. Sy sendiri x pandai cakap semelai sebab saya suku Temuan. Kalau ada kawan-kawan kite yg kaum semelai boleh lah kite sama-sama belajar.

The Gundalars said...

Semelai asal dari Pagar Ruyung la.... nak tau kat mana pagar ruyung cari la sendiri

Nazmimi Khairuzi said...

hai,,saya peljar tingkatan 6 dari mentakab,,saya nak buat kajian tentang kaum semelai ni,,katanya temuramah tok batin perlukan bayaran,,betul ke,,??

Anonymous said...

mandey khbr sembroh?ye lahir hak kg gau pos iskandar pahang. emak ye keturnan semelai bapak ye semak temuan..boleh kuasai duak bahasa,,seronok membcak blog jie nok salina..
namak ye amran bin pudang @amran abdullah. moh jie dos hak kg gau tanak cek rom semak gedo hak kekede kenal ka beh ye,jam enok he ye btgas hak pnjara kajang selangor..

Anonymous said...

mgikut sjrah org semelai bkt rok berasal dr kg pos iskandar kbykannya. sya pn ada suku sakat d kg bkt rok sebelah tok wan saya.brhjrah semasa ke sana smasa pncrohan komunis (dharurat)

Anonymous said...

Ye asal lahir hak kg Gau Pos Iskandar Phg. Masa enok ye mntap hak srmban..bkrjak krjaan..moh he len bljar ckp temuan beh payah nyok..bhsa Temuan Totaly bhsa Gob cume slanga hajak me layin..Emak ye smak derik smelai sementarak bapak ye smak Temuan kg Tekir Labu..ye meguasai 2 bahasa..mandey2 pn Tahniah cek terbina blog Gee me canggih nok...wssalam!!!amran b pudang @ Abdullah..

Post a Comment

Powered by Blogger.